.....The aroma of layer cakes.....

......The colorful lines.......

Tuesday, November 30, 2010

Salam....Rabu....1 Disember....2010

Salam uols....wah2..dah masuk December ye..jap je...dah tinggalkan 2010...alahai..cepat je...pejam celik..pejam celik.....aprroaching 2011....wah!!!....Tak lama lagi besday che sue la..kalo dah masuk January tu ye...hik hik hik..haaaaaaaa...kawan2...get ready ye...siap2 hadiah tu tau....waka...waka..waka...waka...
ops...hari ni....dapur che sue berasap lagi ye....menu apa???????? Hohohohho....menunya...
1.Muffin marble...resipi cilok dr Sifu Mat Gebu  http://tiffinbiru.blogspot.com....halalkan ye Encik Mat...ngeh3
2.Mihun soto ala campak2....skali dengan begedil daging....
3. Puding peach berlaici... jom terjah..sikit...pastu tinjau resipi ala kadar skit ye....ooo yg gambo tin peach n laici tu...utk wat puding ye...kan ada plak konpius...begedil...sorry..xdan nak snap..gambor...dah habis daaaaaaa....hahaha






Tinjau resipi skit....
Vanilla Marble muffin....ai godek dari sifu....http://tiffinbiru.blogspot.com
Harap tuan empunya halalkan ye....ai paste kat sini...100% i ikut resipi ni..sapa2 nak banyak..ganda dua aje resipi ni..dapatle dlm 20 bijik kot...depends pada cup masing2...
BAHAN-BAHANNYA...
90 gram mentega
70 gram gula halus
110 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
1 biji telur gred A
50 ml susu segar (i guna susu cair sebab xde susu segar...ngeh3..derhaka gak sikit)
3/4 camca teh esen vanilla
3/4 camca teh coklat emulco

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan mufin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga sebati, masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati
Akhir sekali masukkan esen vanilla, kacau rata dan bahagikan adunan pada 2 bahagian. Satu biar pada warna asal dan satu lagi dicampur dengan coklat emulco, kacau rata2.
Sudukan adunan kosong ke dalam muffin cup tadi, diikuti adunan coklat, isi 3/4 penuh dan gunakan lidi sate atau chop stick, lorekkan sehingga mendapat kesan marble.
Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangka... Selamat mencuba untuk semua....

Puding Peach laici..

1 tin kecil buah peach..i guna jenama Hosen..skali dgn air ye
Laici dalam tin..(sikit je guna)
Agar-agar kering dalam 25gm
Air dalam 4.5 gelas...(jgn lebih nnt lembik)
Susu cair 1/2 tin...(nk guna 1 tin kena kurangkan air..)
Gula...2 senduk (agak2 8 sudu besar kot)
Ceri untuk hiasan..
pewarna oren...

Caranya...
1.Masak agar sampai hancur n pekat...tambah gula..
2. Blend buah peach bersama susu cair..(simpan sekeping utk hiasan ye)
3. Masukkan bahan belnd td bila agar2 dah likat....then kacau.
4. Carikkan buah laici..then masukkan bersama2 ke dlam periuk..
5. Tuangkan ke dalam acuan/loyang....separuh keras tu leh la hias mengikut citarasa masing2..jgn hias terus selepas tuang tu....karam semua nnt hiasan tu..hahahaha

so...selamat mencuba resipi ringkas ni ye...

Mihun soto.....
1. 1/4 bhgn ayam....(rebus untuk dapatkan stok air ayam)
2. Rempah kasar...utk tumis..(buah pelaga, bunga lawang..kulit kayu manis n bunga
cengkih)
3. Rempah soto jenama Adami. (boleh dibeli di mana2 pasaraya)
4. Serai 1 batang
@
alternate kalo xde rempah adami...
3. bawang putih 3-4 ulas, halia seckup rasa, bawang merah 2 ulas..xperlu
byk...lebihkan bawang putih n halia.
4. Rempah kurma.
5. bebola ikan@fish cake (goreng dulu, xnak goreng pon xapa..tp lebih sedap goreng)
6. Daun sup n daun bawang
7. Kicap manis, kicap manis, bawang putih n cili api (utk sambal kicap)
8. Sohun (goreng)
9. Kacang tanah (goreng)
10. Bawang goreng

caranya...
1. Tumis semua rempah ratus....(rempah kasar hingga naik bau...then masukkan rempah
adami @ bawang kisar then rempah kurma)
2. Tumis sehnigga masak..masukkan air rebusan ayam...pastu masukkan serai...masak
hingga mendidih....(che xbuat pon stok ayam tu...campak2 je ayam yg dipotong
kecik2...hehe versi orang malas ye)
3. Biarkan mendidih...
4 Masukkan fishball @fish cake goreng.
Hidang...
Sambal kicap...blend semua bahan2 tadi....

Begedil daging ringkas..........

1. 3 biji ubi kentang...potong2..(wedges)...n goreng
2. Daging cincang (che sue guna ramly)
3. Daun sup/bawnag
4. Serbuk lada sulah
5. sedikit garam..
cara-cara.....

1. Tumbuk ubi kentang lumat2...then gaul dengan daging cincang
2. Masukkan serbuk lada sulah, garam n daun sup...gaul rata..
3. Bentukkan bulat2....(ikut saiz citarasa masing2)
4. Celup telur n goreng....

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment