.....The aroma of layer cakes.....

......The colorful lines.......

Thursday, May 27, 2010

Chocolate cake...




KEK COKLAT

4 biji telur(besar)
2 cwn tpg gandum
2 sudu teh bikabornat soda
2 cwn gula kastard
1/2 cwn serbuk koko + 1cwn air panas (dibancuh bersama)
1 cwn myk masak (jika nak guna mentega pun bole)
1/2 cwn susu pekat
sedikit esen vanila

>>bancuh semua sekali bhn2 tsbt kecuali serbuk koko n air panas
>>kacau sebati serbuk koko & air panas
>>masukkan bancuhan koko dlm adunan td
>>simpan dlm peti sejuk 1/2 jam @ 1jam (kat luar bole gak)
>>sapu loyang dgn marjerin @ mentega
>>ayak tepung gndum atas loyang yg disapu mentega
>>bakar selama 45 minit (180 darjah)

TOPPING
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu pekat
1 sudu mkn myk @ mentega
3 sudu mkn air

>>campurkan air, susu, serbuk koko
>>masukkan myk @ mentega
>>masak guna kaedah double boiling(tau kan)
>>kacau hingga pekat ( guna api perlahan)
>>tuang atas kek & taburkan badam @ apa la yg disukai

KEK COKLAT KUKUS

130 gm tpg gandum
50 gm serbuk koko
200 gm gula kastor
5 biji telur
10 gm ovellette
120 gm coklat masakan
170 gm minyak masak ( better ko guna myk sayuran cam corn oil yg mhl tu-utk makan sendiri la...lebih sihat.hahaha)
1/2 sudu esen vanila
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh serbuk penaik

>>cairkan coklat masakan (double boilier)
>>apabila coklat cair, masukkan myk masak & gaul sebati
>>angkat & sejukkan
>>ayak tepung gandum, sebuk koko & serbuk penaik (jika malas pun takpe...hehehe)
>>satukan telur, gula & ovallette dlm mangkuk pengadun
>>putar hingga pekat & gebu
>>masukkan tepung gandum dlm adunan telur, diikuti coklat yg telah dicairkan
>>masukkan esen vanila & susu pekat. Gaul rata
>>panaskan air pengukus hingga mendidih
sediakan loyang 8 inci
>>kukus dlm 45 minit @ 1 jam.(sampai masak keseluruhan kek)

TOPPING @ COKLAT GANACHE

100gm susu segar / cair ( jika nak manis tambah sket @ guna susu pekat manis pun leh)
300gm coklat masakan
30gm mentega

>>panaskan susu hingga mendidih
>>masukkan coklat & mentega
>>kacau hingga coklat cair
>>sejukkan sejam supaya pekat sebelum dituangkan atas kek coklat

SELAMAT MENCUBA...

2 comments:

  1. cam penah tgk jer resepi ie...hehehe..jgn mare ek..congrates..dh de blog tu..

    ReplyDelete
  2. heheheh punya lama aku nak buat blog khas utk masak memasak je...xdan nak hapdet....la kak ra...:)

    ReplyDelete